Västra Götaland

Stora skillnader i pris på elnät

Priserna för elnätet varierar kraftigt mellan olika kommuner i landet. I Västra Götalands län skiljer det hela 134 procent mellan den högsta och lägsta avgiften. Elnätsbolaget i Skövde är billigast i landet.

Det visar årets Nils Holgersson-undersökning, som bland andra Hyresgästföreningen står bakom.

Kunderna kan välja fritt vem de vill köpa el av, men de kan inte välja elnätsleverantör för det får man betala till den som äger nätet. Det här har gjort att priserna till elleveratörerna ökar orimligt mycket, menar Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen som har gjort en undersökning av hur mycket vi betalar.

Undersökningen visar att avgifterna ökar med 4,5 procent i regionen, vilket betyder en total ökning av kostnaderna med totalt 23 miljoner kronor.

Skillnad på 134 procent
Undersökningen visar också att det finns stora prisskillnader mellan kommunerna. I Västra Götalands län skiljer det hela 134 procent mellan den högsta elnätsavgiften hos Fortum Distribution AB i Gullspång och den lägsta hos Skövde kommun i Skövde.

Elnätsbolaget i Skövde också billigast i landet. Även elnätsavgifterna i Lidköping, Mölndal, Trollhättan och Göteborg är bland landets billigaste, vilket gynnar konsumenterna, säger Per Holm. I Gullspång, som har högst elnätskostnad i Västra Götalandsregionen, får man betala 99,7 öre/kWh och den billigaste kommunen Skövde 42,5 öre/kWh.

Nyheter P4 Skaraborg

0500-77 30 10
nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista