Vänern

Nu röjs delar av Vänerns stränder för 21 miljoner

4:01 min

Efter konstaterandet att Vänerns stränder växer igen ska ett omfattande arbete göras för att stoppa utvecklingen. Mats Rydgård på länsstyrelsen i Mariestad tycker att det är ett stort problem att stränderna växer igen.

– Det är alldeles för mycket små buskar och träd som gör att de öppna stränderna försvinner. Den rapport som kom nyligen visar att en tredjedel av sandstränderna försvunnit på tre år, säger Mats Rydgård.

Han säger att om växtligheten får fortsätta kommer människor, växter och djur att påverkas.

– Vi får en helt annan natur runt sjön. Myrlejonsländan exempelvis kan inte leva i den miljön. Det blir skog istället för strand, och det kommer att bli andra arter runt sjön.

Men djurlivet påverkas också under ytan.

– Yrkesfiskarna säger att de inte hittar små gäddor nuförtiden. Det har minskat väldigt de senaste åren. Torrlägger man stränderna försvinner lekmiljön för gäddorna.

209 fågelskär där tärnor häckar ska röjas och 100 hektar ängs- och betesmarker längs stränderna ska restaureras.

Nu ska man röja iordning kring sjön. Totalt kostar projektet 21 miljoner kronor, varav hälften bekostas av EU-bidrag. Resten delar Naturvårdsverket och länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland på.

– Men det är inte huvuddelen av Vänerns stränder man röjer, utan en mindre del. Jag är orolig för Vänerns framtid, jag tror att risken är stor att det kommer växa skog på de flesta stränderna, säger Mats Rydgård.

Christopher Johansson

0500-77 30 14
christopher.johansson@sverigesradio.se

Torbjörn Borg

0500-77 30 23
torbjorn.borg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista