Politik

Miljöpartiets språkrör i Skaraborg: Sju timmars arbetsdag skapar fler jobb och mindre stress

1:34 min

Miljöpartiet kommer fortsätta kämpa för sänkt arbetstid. Beslutet stöds av Skaraborgs språkrör.

Språkrör för Miljöpartiet i Skaraborg, Nils Farken från Mareistad, var en av dem som röstade för just 35-timmarsvecka under partiets kongress i Västerås.

– Just den här normtiden på 35 timmar är en vinst för miljöpartiet. Min övertygelseär att det skulle leda till mer jobb.

Sex timmar
Miljlöpartiet har under många år haft förkortad arbetstid som en käpphäst, för att få fler i arbete. Hittills med mer hårdföra kravet på sex timmars arbetsdag. Partistyrelsen har velat hitta andra sätt att nå kortare arbetstid. Bland annat mer föräldraledighet till de med tonårsbarn.

Rimligt
Men ombuden ville ha kvar ett mål om kortare normalarbetstid. Bland annat Nils Farken, som tror att 7 timmar per dag, är mer rimligt än dagens åtta.

– Den största vinsten skulle vara mer fritid och tid med familjen för den enskilde. Det ser vi som en stor vinst.

Bra idé
Miljöpartiet och Vänsterpartiet är de partier som hittills drivit frågan om kortare arbetstid. Lång väg alltså innan det skulle kunna bli verklighet. Men Hassan Garoosi från Skövde är en av de som tror att det kan vara en bra idé.

– Ja, det skulle skapa mer jobb. Samtidigt skulle ge mer kvalitet på arbetet. Mer koncentration och engagemang.

– Det kanske kunde skapa arbetstillfällen för flera. Kanske kan det vara något positivt, säger Siv Ekman från Skövde

Erik Holmlund

0500-77 30 38
erik.holmlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista