Thomas Bodström rasar mot skolchef Anna Sundström. Foto: P4 Skaraborg/Scanpix
Skövde

Advokat Thomas Bodström: Skövdes skolchef ljuger

Thomas Bodström: Man börjar fundera på om det är rätt person som är skolchef i Skövde
2:25 min

Advokat Thomas Bodström anser att Skövde kommuns skolchef Anna Sundström ljuger, efter uppgifter om att kommunen skulle ha erbjudit förlikning redan år 2010 till den mobbade pojke som i veckan dömdes till skadestånd för kränkning.

Det handlar om en nu 19-årig kille som mobbades under ett drygt läsår på Eriksdalskolan i Skövde och som till sist fått upprättelse. Skövde kommun har dömts att betala skadestånd på 35 000 kronor för kränkning, sveda och värk.

Men skolchefen Anna Sundström beklagade i direktsädning i P4 Skaraborg i tisdags att det det gick ända till rättegång eftersom Skövde kommun erbjudit förlikning redan år 2010.

Motpartens ombud, Thomas Bodström, säger att det är en lögn.

– Nu är det dags att skolchefen ändrar sig. Eller så får man ändra på vem som ska vara skolchef i Skövde.

Så här sade Anna Sundström i Nyhetstimmen i P4 Skaraborg:

--  Det var faktiskt så att redan när Barn-och elevombudsmannen skrev sitt första beslut så erbjöd vi ett skadestånd. Vi erbjöd 35 000, men det ville de inte ha. Och det beklagar jag väldigt.

"Har inte förstått någonting"
Tingsrätten slog fast att Skövde kommun inte agerar tillräckligt när familjen till en då 13-årig pojke slog larm om att han mobbades. Thomas Bodström företrädde barn-och elevombudsmannen Beo i rättegången. Han är upprörd över Anna Sundströms uttalande.

– Om man tror att en pojke som har behandlats så illa att han till och med funderat på att ta sitt liv- om man tror att man drivs av pengar. Då har man inte förstått någonting, säger han.

Pojkens familj sa efter domen att det var själva upprättelsen som var viktigast, inte pengarna.

Anna Sundström säger idag att en jurist gick igenom alla handlingar.

– Hans bedömning var att vi brustit i vissa delar, men att det inte var så stort utan att beloppet borde ligga runt 25 000.

Hon säger att BEO stod fast vid sitt krav på 123 000 kronor, trots att kommunen höjde summan till 35 000.

– Det är först nu jag fått kännedom om att föräldrarna tydligen inte visste om detta. Och det beklagar jag väldigt.

Rektorns coach
Thomas Bodström är också upprörd över att skolchefen inte förklarade för lyssnarna att hon var coach till rektorn som jobbade på skolan vid den tiden. 

– Man börjar fundera på om det verkligen är rätt person som är skolchef i Skövde.

Anna Sundström själv, som alltså hade god insyn i fallet tycker att skolan gjorde vad de kunde- då.

– Jag tycker att de gjorde bra val utifrån de förhållanden som var då. Med facit i hand skulle vi ha gjort mer, säger Anna Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".