Peter Ekborg, avdelningschef på Skolinspektionen. Foto: Pernilla Wadebäck / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Mariestad

Skolinspektionen på plats i Mariestad - hotar med böter

Skolinspektionen: "Brister i Mariestads skolor sedan 2007"
5:21 min

Mariestads kommun kan tvingas betala 500 000 kronor i vite på grund av allvarliga brister inom de kommunala skolorna. Skolinspektionen anser att bristerna äventyrar elevernas rätt till god utbildning.

Skolinspektionens avdelningschef, Peter Ekborg, menar att bristerna har pågått en längre tid och att de nu ser allvarligt på situationen i Mariestads kommun.

– Vi är framförallt bekymrade över det som drabbar eleverna konkret. Särskilt den svagare gruppen elever som är i stort behov av stödinsatser eller anpassning av undervisning och den grupp som placeras i särskolan, säger Ekborg till P4 Skaraborg.

Kan du några exempel på hur eleverna har drabbats?

– En indikation på att det har brustit under en längre tid är till exempel att det finns en hög andel elever i särskilda undervisningsgrupper utan ett riktigt beslutsunderlag.

Hur lång tid har kommunen brustit i sin drift av kommunala skolan?

– Vi pratar och åratal och kan åtminstone spåra bristerna tillbaka till vår senaste inspektion 2007/2008, säger Peter Ekborg. 

Hotet om böter ska få Mariestads kommun att skyndsamt rätta till felen. Om de inte åtgärdat problemen innan första oktober i år kan Skolinspektionen ansöka hos förvaltningsrätten om att kommunen ska betala vite på en halv miljon kronor.

Skolinspektionen bedömer att bristerna till stora delar beror på att ansvariga politiker inte tagit ansvar för kontroll och ledning av skolverksamheten. De anser att flera av bristerna har pågått under lång tid utan att ansvariga politiker gjort tillräckligt för att åtgärda dem. 

– Bristerna i Mariestads kommunala skolor har fått allvarliga följder för de mest utsatta eleverna i kommunen. Vi förutsätter att ansvariga politiker omedelbart genomför de kraftfulla förändringar som krävs för att alla elever ska få den utbildning och det stöd de har rätt till, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen.


P4 Skaraborg jobbar just nu för att låta representant från Mariestads besvara Skolinspektionens kritik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".