Åke Persson och Kerstin Alexander från Göteborg fick se vad de kom för. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Flian

Långväga gäster vill se bäverplask

Safarigäster "Jättekul att se den"
3:51 min

Om du åker på safari med Lars Brattberg får du antagligen inte se några zebror eller lejon men om du har tur får du istället se bävrar. Han ligger nämligen bakom bäversafaris som han leder på ån Flian vid Hornborgasjön.

Idén till bäversafarin kom när han och en vän fick se spår efter bävrar när de var ute och paddlade på ån.

– Då fick vi se dem och det var ju exotiskt så vi paddlar ju något sällskap lite då och då och har man tur får man se bäver, säger Lars Brattberg som varje sommar leder bäversafaris på ån Flian.

Det är nu över tio år sedan som Lars Brattberg började anordna bäversafaris efter att han själv fått se bäver vid ån. Bävern var i slutet av 1800-talet helt utrotad i Sverige på grund av att bävergällen och dess päls var så eftertraktade men idag är den åter etablerad i landet.

Långväga deltagare
Den här gången var det en handfull deltagare med och några som rest lång var Åke Persson och Kerstin Alexander som rest ända från Göteborgstrakterna för att få se vilda bävrar på Flian.

– Jag har nog aldrig sett en bäver i vilt tillstånd så får vi se en är det en hit, säger Åke Persson.

Men det skulle dröja länge innan bävrarna ville visa upp sig. Minst en timmes paddlande skulle det ta innan en bäver plötsligt dök en upp framför kanoterna. Den gjorde ett stort plask likt en val för att varna safarideltagarna om att inte komma närmare och sen försvann den.

Jätteplask
Någon mer bäver syntes inte till men Åke Persson och Kerstin Alexander var nöjda efter den flera timmar långa safarin och kunde tänka sig att göra om det.

– Ja, det var jättekul att se den, säger Åke Persson.

– Det var ett jätteplask bara framför en, säger Kerstin Alexander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".