1 av 2
Trent Shelton rangordnas som nummer 20 i listan på den mest inspirerande personen på webben tillsammans med Oprah Winfrey på första plats - och Bill Gates på plats 21, enligt en amerikansk källa. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Maryam och Ellen från Södra Ryd lyckades kontakta Trent Shelton via sociala medier. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
USA / Skövde

NFL-legendaren Trent Shelton inspirerar ungdomarna i Södra Ryd

Trent Shelton: ”Jag hade en dröm och trodde på den med hela mitt hjärta”
5:00 min

Trent Shelton, från Dallas i Texas, är ex-proffset i amerikansk fotboll som ägnar numera ägnar sig åt en ideell verksamhet med syfte att lyfta fram det positiva, utbilda och stärka människor i deras vardag. Nu har Shelton besökt Södra Ryd i Skövde för att inspirera ungdomar.

Oprah Winfrey ligger på första plats , Bill Gates är nummer 21. Med tusentals fans och följare på twitter har Trent Shelton rankats som nummer 20 på listan över de mest inspirerande personerna på webben.

– Mitt jobb är att berätta min historia, om mina positiva och negativa gärningar, och förhoppningsvist kan det inspirera folk till att göra bättre väl, förklarar han.

Ungdomar
Trent Shelton försöker att se det ur ungdomarnas perspektiv.

– Oftast när man blir äldre och framgångsrik glömmer man bort att man själv har varit ung en gång i tiden, så jag tänker tillbaka för att relatera till deras behov, förklarar Shelton.

Shelton förespråkar ett enkelt koncept som han kallar Mästarnas-tankesätt: att med engagemang, disciplin, konsekvens, tillit och hjärta - göra bättre val.

– Det är tack vare det här enkla konceptet som jag hamnade här i Skövde, säger Trent Shelton.

Långvariga kontakter
Responsen har varit internationell. Genom sociala nätverk har folk från hela världen kontaktat honom, från Barbados till Kanada och nu senast Europa. Men trots att det är hans första resa till Sverige, vill Trent Shelton fortsätta följa utvecklingen i Södra Ryd och skapa långvariga kontakter.

– Jag är inte här för att hålla ett tal och sedan bara försvinna utan jag vill hålla kontakten med barn och unga här i Ryd och följa deras utveckling och se till att motivationen hos dem finns kvar, förklarar han.

Södra Ryd
På frågan om hur han knöt kontakter med ungdomarna i Ryd, förklarar Trent Shelton att det var via fritidsgården där han fick spela biljard, eller ”pool” som det heter på engelska.

– Folk ska inte se mig som en kändis, eller en perfekt människa för de är jag inte, utan de ska se mig som en positiv förebild. Jag var bara en kille vars drömmar gick i uppfyllelse – och om det funkade för mig så kommer det att funka för andra, fortsätter han.

Trent Shelton tycker om lugnet i Skövde.

– Det verkar vara tyst här, lite grann som Dallas. Jag gillar tystnaden, eftersom jag är mera av en tänkare, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".