Politik

SCB: Kristdemokraterna hade åkt ur riksdagen om det vore val idag

Centerpartiet är skrämmande nära gränsen och Kristdemokraterna hade halkat ur riksdagen om det hade varit val i dag. Det visar SCB:s stora majundersökning över partisympatisering hos svenska folket.

För regeringspartierna som block noteras en statistiskt säkerställd minskning jämfört med november 2012. Centerpartiet skulle i maj få 4,2 och Kristdemokraterna 3,6 procent. För att ett parti ska kunna behålla sin plats i riksdagen krävs minst fyra procent av rösterna i det allmäna riksdagsvalet.

Statistiska centralbyråns partisympatiundersökningen visar att ett riksdagsval i maj skulle ge regeringspartierna (C+FP+M+KD) 40,7 procent av rösterna.

Den rödgröna oppositionen skulle tillsammans få 50,5 procent av rösterna. Socialdemokraterna skulle vid val i maj få 35,6, Vänsterpartiet 6,4 och Miljöpartiet 8,5. Sverigedemokraterna skulle få 7,7 procent och övriga partier 1,1 procent av rösterna.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".