Mariestad

Fejkfakturor lurar företagare

1:26 min

Ett flertal företagare i Skaraborg har blivit utsatta för bluffakturor som vid första anblicken ser ut att vara från Lokaldelen. Bluffakturorna har skickats till företagare runt om i hela landet och ligger på flera tusen kronor.

En av de som fått en bluffaktura är fotterapeuten Kita Hedfors i Mariestad.

- Jag tycker det är så förbaskad fräckt att försöka blåsa mig på pengar, säger Kita Hedfors och visar en bild på fakturan.

Hon blev förbannad när det visade sig att fakturan på över 3000 kronor hon fått i företagets brevlåda i själva verket var en bluffaktura. Hon anade att något inte stod rätt till eftersom det inte stod någonting om varför hon skulle betala pengarna. Därför lyfte hon luren och ringde Lokaldelen för att fråga varför de skickat fakturan eftersom hon inte skulle ha något. Då visade det sig att den inte var från dem trots att deras namn stod skrivet på den.

- Jag slapp ju att betala eftersom jag fattade att det var bluff men tänk alla som har betalat, säger hon.

Polisanmälde företaget
Företaget som ska ligga bakom fakturan, som har säte i Stockholm och som nu blivit polisanmält av Lokaldelen, står idag skrivet på en man med kopplingar till Skaraborg. Även Kita Hedfors polisanmälde, precis som många andra företagare i landet som drabbats, och kommer fortsättningsvis också att vara noggrann med att läsa på fakturorna hon får.

- Jag hoppas de åker fast och det kommer dom att göra för det är många som polisanmält, det är flera polisanmälningar Marietstad, säger hon.

Hon menar att man måste vara uppmärksam som företagare för plötsligt dyker det upp någon som försöker luras.

- Tyvärr är det så, världen är full av lurifaxar som vill lura mig och alla andra på pengar, säger hon.