Annelie Sager oroas över att nedläggningen drabbar de svaga. Foto: Henrik Dammberg/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skara

Servicekontor läggs ner i Skara

" Man sparkar på dem som redan ligger ner"
1:42 min

Servicekontoret i Skara stängs. Istället får Skaraborna ta sig till Lidköping eller Skövde om de vill få svar på frågor om pension, socialförsäkring och skatter.

Det här är något som Annelie Sager reagerar starkt på. Hon är ordförande för lokalavdelningen av Riksförbundet för social och mental hälsa i Skara.

– Jag tycker att det är helt fel att man drar ner, för det behövs en service som behövs i Skara, säger hon.

– Har du en social fobi kan du kanske inte sätta sig på en buss till Lidköping. Sen är det en kostnadsfråga att ta sig till Lidköping.

Krångliga blanketter
På servicekontoret i Skara kan man få hjälp med att fylla i krångliga blanketter till Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Men snart är det slut på det, för från och med nästa vecka hänvisas Skaraborna till servicekontoren i Lidköping eller Skövde.

Annelie Sager tror att det kommer att drabba dem med psykisk ohälsa.

– Det kan bli så att de missar pengar, även om de har rätt att få ett bostadstillägg, säger Annelie Sager.

– Då får de ändå sämre ekonomi och får sämre förutsättningar i samhället.

Eric Thorén, enhetschef på Skatteverket, berättar att man lägger ner i Skara för att förstärka kontoren i Skövde och Lidköping. Där finns det mer att göra.

Sparkar på dem som redan ligger
Just nu läggs 13 servicekontor ner på mindre orter runt om i Sverige. I praktiken blir nu fler hänvisade till att ringa till myndigheterna.

– Ska du sätta sig vid telefon så kan du få vänta en halvtimma, och du vet inte var handläggren sitter, säger Annelie Sager.

– Personer kan fara illa på så sätt. Man sparkar på dem som redan ligger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".