Dne misstänkte 36-åringen satt med sänkt huvud i Göta hovrätt. Foto: Pernilla Wadebäck / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skövde

Skyldig till 13 år gammalt mord på fyrabarnspappan i Skövde

Hör hovrättens ordförande om beslutet
2:20 min

Den 36-årige man som erkänt mordet på en 52-årig fyrabarnspappa i Skövde för 13 år sedan är skyldig till mord. Det fastslog Göta hovrätt på fredagsförmiddagen, när rätten fattade beslut om att mannen ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

I beslutet skriver hovrätten att "övertygande bevisning förebragts om att (36-åringen) gjort sig skyldig till den åtalade gärningen"

Efter den rättspsykiatriska undersökningen som tar flera veckor kommer rätten ta ställning till vilket straff mannen ska få.

Undersökningen avgör straffet
Det är resultatet av den stora sinnesundersökningen som avgör om han döms till vård eller fängelse. 

För den mördade mannens fyra barn, som miste sin pappa för 13 år sedan får nu en chans att på sätt och vis sätta punkt för en lång och smärtsam rättsprocess i och med att Göta hovrätt på fredagen ansåg att den man som erkänt mordet också är skyldig till gärningen.

Barnen har varit med under hovrättsförhandlingarna tillsammans med sin advokat, målsägarbiträdet Per Svedlund, som beskriver dagens besked som en stor lättnad för dem.

– Jag har bara hunnit underrätta dem och via sms fått reaktionen att det är en lättnad för dem. Det betyder naturligtvis oerhört mycket för dem att få det här beskedet efter 13 år och att det blev det besked som de hade hoppats på så att de får sätta en punkt för detta. 

Barnen vågade inte hoppas
För trots ett erkännande från 36-årige mannen, där han i detalj beskrev hur han planerade mordet, vad som hände den där natten och hur han sedan dumpade mannens kropp i en vägbrunn i Mölltorp, så har de anhöriga inte riktigt vågat hoppas på att mannen ska anses skyldig av rätten.

Alla fyra barnen var under 18 år när deras pappa mördades och de beskrev själva under hovrättsförhandlingen hur deras väg in i vuxenlivet påverkats av mordet och hur de till viss del  tappat tilltron till rättssystemet med tanke på att mannen tidigare friats i högsta instans. 

– De har ju varit med en gång förut. Vi vet ju hur utgången blev i rätten bara något år efter händelsen, då samma person frikändes. Målsägandena drar en lättnadens suck nu, det kan jag lova, säger Per Svedlund. 

Undersökningen kan dra ut på tiden
Hovrättens ordförande i målet, Lars Friedner, vill inte gå in på vad i bevisningen som anses övertygande.

– Det får man ta del av när domen kommer så småningom. Det jag kan säga för stunden är att bevisningen är så övertygande så det är läge att göra en sån här undersökning. 

Normalt ska en större rättspsykiatrisk undersökning ta högst fyra veckor, men med tanke på att det nu är semestertider kan den ta längre tid.

Tidigare om 13 år gamla mordet i Skövde

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".