Pär Johnson (FP). Foto: Kristoffer Hilmersson P4 Skaraborg Sveriges Radio
LIDKÖPING

Grusbrytning i 15 år till i Råda ås

"Vi ska överklaga!"
1:26 min

Det blir fortsatt grusbrytning i Råda Ås i Lidköping - trots protester från ortsbefolkningen. Detta slog Miljöprövningsdelegationen fast på fredagen.

Folkpartiet i Lidköping har skickat in protestlistor och räknat upp anledningar till att grusbrytningen bör stoppas i Råda ås.

Men Miljöprövningsdelegationen, MPD, valde att gå på länsstyrelsens linje och ge klartecken till fortsatt grusbrytning i 15 år till.

Tänker agera i grusfrågan
Pär Johnson, gruppledare för Folkpartiet i Lidköping, vill stoppa brytningen i Råda och säger att Folkpartiet kommer att agera i ärendet.

– Vi är överens om att vi ska överklaga detta. För vi tycker att vi har så mycket på fötterna, både i lagtexter, analoga beslut och i andra mål som vi kan ha. Vi tycker helt enkelt att beslutet inte riktigt stämmer med miljömålen som finns och miljöbalkens inriktning, förklarar han.

Pär Johnson är förvånad över MPD:s beslut om att gå på länsstyrelsens linje och fortsätta grusbrytningen fram till 2028 när Naturskyddsföreningen tidigare sagt att möjligheten att utvinna grundvatten i framtiden i Råda Ås kan förstöras i samband med grusbrytning.

Pekar på tidigare domar
Folkpartiet har även skickat in andra domar till MPD som miljööverdomstolen hanterat och som handlar om säkerheten. I ett fall från 2010 som handlade om att bedriva grustäkt fastställde domstolen att det inte ska finnas boende, skolor eller liknande byggnader inom 500 meter från brytningen.

I Råda finns det hus så tätt som 25 meter inpå, och debatten om grusbrytningen engagerar också invånare i Råda.

– Det vi hör är att man är rädd om naturområdet där uppe. Framförallt tycker man att vi ska se till att detta bevaras för vår nuvarande generation och framtida generationer, säger Folkpartiets gruppledare Pär Johnson.

Förutom Folkpartiet har även Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet sagt nej till fortsatt grusbrytning.

Kristoffer Hilmersson
kristoffer.hilmersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".