1 av 4
Det är många träd som dött i kylan. Foto: Viktoria Svedlund/P4 skaraborg Sveriges Radio.
2 av 4
Skogskosulenten Conny Hugosson på Skogsstyrelsen i Skaraborg är bekymrad. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 4
Det är frosten som förstört träden. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
4 av 4
Planteringarna ser ut som kalhyggen. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skogsnäringen

Skogen frös ihjäl - nu får skogsägarna plantera om

"De är helt torra och bruna"
2:37 min

Inte på 40 år har skogsägarna drabbats av så stora mängder frostskador som år. Det menar Conny Hugosson som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Skaraborg. Nu måste de döda barrträdsplantorna ersättas och det innebär stora kostnader för markägarna.

Conny Hugosson har arbetat inom skogsbranchen i 40 år och han har aldrig varit med om att så många skogsägare drabbats av frostskadade plantor.

Kylan torkar ut
Skadorna uppstår när det är stark sol samtidigt som marken är frusen och tillslut torkar plantorna ut. Nu kan inte ens regn rädda dem.

– Det här kostar både tid och pengar för markägarna att ersätta, på bara ett hektar kan det vara upp till 2 500 plantor som måste bytas ut.

Enligt Conny Hugosson är den här typen av skador på skogen på grund av av hur det moderna skogsarbetet är uppbyggt.

– Plantorna har inga andra träd som skyddar eftersom de flesta planteras i stora mängder på hyggen.

 Dyrt
Skogsstyrelesen arbetar nu med att hitta alternativa sätt som fungerar både praktiskt och ekonomiskt för markägarna som kan lösa fler problem än bara frostskador. Ett exempel kan vara att plantera och avverka ett par träd åt gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".