Personerna i Rädda Våmbsdalen vill inte att Cementa ska få bryta mer kalksten i Skövde. Nu ska politikerna säga sitt. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Miljö

Skövde kommun säger nja till Cementa

Skövdes politiker har vänt i Cementafrågan. Mycket talar för att det på fullmäktigemötet i kväll inte blir något ja till fortsatt brytning, utan att Skövde kommun överlåter åt mark- och miljödomstolen att avgöra om Cementa ska få fortsätta att bryta kalksten i Skövde eller inte.

Det som såg ut att bli ett JA verkar nu bli ett nja istället.

De stora partierna tänker inte längre köra över de små utan föreslår att man skickar in kommunens tjänsteutlåtande istället.

Det här fem sidor långa utlåtandet är en ganska balanserad sammanställning av vilka effekter en brytning fram till 2032 skulle få.

Planerna krockar
Först konstateras att Cementas planer inte krockar med kommunens, men väl med flera andra saker och att det är viktigt att mark- och miljödomstolen väger dessa krockar mot varandra, står det.

Det är fortfarande för mycket buller, damm och vibrationer från Cementa och det oroar Skövde kommun att Cementa inte tillräckligt har redovisat hur ytvatten och grundvattentäkter skulle påverkas.

Leda om vatten
Att leda om vatten har visat sig vara svårt, skriver kommunen och tar ett exempel från andra sidan riksväg 49, där liknande försök har misslyckats totalt.

Centerns Leif Walterum tycker att den här lösningen med tjänsteutlåtandet är bättre eftersom Skövde kommun då mer enat yttrar sig till domstolen. Vänsterns Egon Frid är inte lika positiv och menar att Skövde närmast måste skrika nej, snarare än säga nja.

Det är upplagt för debatt när beslutet om Skövdes yttrande ska tas i fullmäktige på måndags kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".