Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Lidköping

Vårdcentralen Guldvingen krävs på miljonbelopp

Guldvingens chef: "Det är allvarligt att vi behöver betala tillbaka"
1:25 min

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Skaraborg beslutade på måndagseftermiddagen att Vårdcentralen Guldvingen i Lidköping ska betala tillbaka en och en halv miljon kronor till Västra Götalandsregionen för felregisterade diagnoser.

– Det är tråkigt men det var väntat, säger Guldvingens chef Erik Andersson om beslutet.

Pengarna krävs tillbaka efter att det uppdagats att vårdcentralen registrerat diagnoser felaktigt, vilket lett till att de fått högre ersättning från regionen än de borde fått.

Erik Andersson säger att de felaktiga registreringarna beror på bristande rutiner i journalhanteringen.

För att komma tillrätta med det här beslutade de att justera rutinerna och påbörjade då en journalgranskning. Snart kunde de konstatera att patienternas kroniska diagnoser var utspridda i journalsystemet och inte registrerade på rätt sätt. Men i sitt arbete att ändra i systemet hann vårdcentralen inte med att kvalitetsgranska vilket gjorde att bland annat gamla diagnoser hamnade på fel ställe. Resultatet blev att vårdcentralen fick mer pengar än de skulle haft.

– Det är ganska svårt att navigera i det. Det kan vara svårt att veta vad man ska göra och hur man får göra. Men jag vill betona att det inte är någon patient som har råkat illa ut för att vi gjort detta. Innan vi lämnat ut journaler korrigerar vi de diagnoser som finns och ser till att det ser rätt ut och att det är rätt, så det är ingen patientsäkerhetsrisk, säger Erik Andersson.

CAROLINE KARLSSON

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".