1 av 3
Branden i Hasslösa kan vara en protest mot att gårdsägaren ska starta upp en minkfarm. Foto: Ferry Hernodh / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Enligt polisen finns det anledning att tro att branden i Hasslösa är anlagd. Foto: Ferry Hernodh / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Hoten mot framtida minkfarmare misstänks blivit mer än hot. Foto: Torbjörn Axelsson.
Lidköping

Blivande minkfarmare fick garaget nedbränt

Polisens tekniker: "Vi har säkrat en del spår "
2:01 min

Under dagen har polisen genomfört en teknisk undersökning av branden i en blivande minkfarmares garage i Hasslösa utanför Lidköping. Polisen tror att djurrättsaktivister kan ligga bakom branden.

På måndagen berättade mannen om hotbilden mot minkfarmare och om sina planer på att starta en farm i början på nästa år. I dag vaknade han upp med ett nedbränt garage. Mannen bor alldeles intill, men han liksom bostadshuset klarade sig utan skador.

Tekniker på plats
Byggnaden brann ner till grunden och enligt polisen finns spår som tyder på att branden är anlagd.

– Vi har säkrat en del spår som vi ska analysera vidare, säger polisens tekniker Agne Gelotte.

– Vi har haft flera angrepp på den här typen utav verksamhet, säger utredningsbefäl Eva Karlsson vid Lidköpingspolisen. I dagsläget finns ingen misstänkt.

"Piskar upp en hatstämning"
Johan Dahlén från Sveriges pälsdjursuppfödares riksförbund har pratat med den drabbade lantbrukaren under dagen.

– Han är skärrad och vi var ganska upprörda båda två. Man kan ju fråga sig om vi vill ha ett samhälle där enskilda personers uppfattningar ska styra vad folk ska jobba med och vilka verksamhetrer som ska få finnas,

– Djurrättslobbyn vill till varje pris stoppa att djurhållning i Sverige, bara för att den inte stämmer överens med deras värderingar. Man piskar upp en hatstämning och uppmanar medlemmar att ta kontakt med nyetablerade inom pälsnäringen. Det här är nu upp till politiker och polis att få stopp på den här ungdomsbrottsligheten, säger Johan Dahlén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".