Bo Hagström från LRF kräver ersättning för oron kring vargarna i Tiveden. Foto: Viktoria Svedlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Vargarna i Tiveden sprider stor oro - nu kräver lantbrukare ersättning

LRF: "Ska vi vara rädda om vargarna vill det till rejäla kompensationer"
1:53 min

Nu kräver lantbrukare i området kring södra Tiveden kompensation från Naturvårdsverket för kostnaderna och den oro som de utplacerade vargarna fört med sig. Enligt LRF börjar berörda i området bli riktigt upprörda över att det hittills uteblivit.

– Vi var utlovade kompensation från början, men det har inte kommit någonting. Nu får vi själva lista ett antal krav, och är det så att det inte genomförs så är paragraf 28 inte så långt bort, säger LRF Gullspångs ordförande Bo Hagström.

Paragraf 28 innebär att djurägare får skydda sina betande djur genom att till exempel skjuta eventuella vargar som attackerar djuren.

Missnöjda
Bo Hagström är inte ensam om att vara missnöjd med hur Naturvårdsverket hanterat de som berörs av utplaceringen av vargarna i Tiveden och han upplever att debatten blir allt mer hetsk. Vid det senaste mötet mellan länsstyrelserna, lantbrukare och Naturvårdsverket fanns polis på plats för att hålla ordning mellan parterna. Något som Bo Hagström tycker är tråkigt men som han inte förvånas över.

– Vi har väldigt svårt att mötas i debatten, och det känns tråkigt när det blir såhär. Men stämningen här i bygden är inte bra. Det finns ett missnöje för den rovdjurspolitik som förs, säger Bo Hagström.

Oro och irritation
Det är främst kompensationer som Naturvårdsverket utlovat men som upplevs som helt uteblivna som skapar stor irritation menar Bo Hagström.

Naturvårdsverkets handläggare av vargflyttar Helene Lindahl bad under länsstyrelsens ordnade möte i Undenäs förra veckan berörda i området att skriva ner vilka önskemål om kompensationer som finns.

Det är därför Bo Hagström och andra i området, i en skrivelse till Naturvårdsverket, nu kräver bland annat ekonomisk kompensation. Men också att Naturvårdsverket delar med sig av var vargarna befinner sig att lantbrukarna kan planera för om och när djuren behöver extra skydd. Blir det inga kompensationer från Naturvårdsverket snart kommer missnöjet att växa ytterliggare säger Bo Hagström.

– Naturvårdsverket har sagt att vi ska vara rädda om vargarna, och ska vi vara rädda om dem vill det till att vi får rejäla komensationer. Annars är paragraf 28 vårt instrument, och det kommer vi att använda, avslutar Bo Hagström bestämt.

Håller inte med
Helene Lindahl på Naturvårdsverket som är handläggare av placeringen av vargarna i Tiveden känner inte igen att frågan skulle ha blivit känsligare i motsats till vad LRF Gullspångs ordförande Bo Hagström upplever.

Inte orimligt
Kontakten hon har haft med länsstyrelserna i området, som i större utsträckning möter de berörda, har inte gett henne en bild av att fler skulle känna sig överkörda. Det var i Februari som vargarna släpptes i Tiveden och att kompensationerna diskuteras på allvar först nu tycker inte Helene Lindahl är orimligt.

– Vi arbetar med detta så snart som möjligt och det är viktigare är att de är bra än att det gå för fort. Det är bra att vi kommer få en kravlista av vad Tivedsborna vill ha, det blir bra när vi ska fatta beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".