Helif Tak fick lämna fingeravtryck på flygplatsen i Bulgarien. Foto: Privat
Idag:

Manifestation för gripne Halef Tak från Lidköping

"Det ska vara värt någonting att vara svensk medborgare"
4:03 min

Idag hålls en manifestation i Lidköping till stöd för Halef Tak, som greps under en semesterresa i Bulgarien och begärs utlämnad till Turkiet. Initiativtagaren Anna Bergenwall vill sätta press på UD.

Imorgon hålls rättegången mot Halef Tak, som gripits under en semesterresa i Bulgarien och begärs utlämnad till Turkiet. Enligt familjen handlar det om hans tidigare politiska engagemang i Turkiet på 80-talet.

Han är svensk medborgare sedan länge och Anna Bergenwall hoppas att demonstrationen ska göra skillnad.

– Syftet är att väcka svenska UD. De måste agera nu, före eller under rättegången så inte Bulgarien lämnar ut honom till Turkiet. Om man har kommit till Sverige i början av 90-talet som politisk flykting och fått skydd och blivit svensk medborgare- då måste ju det vara värt någonting. Man måste ju kunna röra sig fritt inom EU:s gränser.

--Han är en känd kille. En snäll farbror med en rolig mustasch som brukar hänga på pizzerian. Han är väldigt känd som en snäll och trevlig farbror. När detta hände kände jag att vi måste engagera oss, säger Anna Bergenwall.

Den nystartade facebookgruppen till stöd för Halef Tak har på kort tid fått över 3000 medlemmar.

Klockan tolv hålls manifestationen på torget.

– Jag hoppas att det blir stor uppslutning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".