På sistone har polisen fått in samtal om vägpirater från bilister på E6:an.Foto: Filippa Bohlin/Sveriges Radio
Västra Götaland

Polisen varnar för vägpirater

Jenny Widén, polisen i Västra Götaland: De försöker vinka in bilister
2:46 min

Polisen i Västra Götaland får många samtal just nu från bilister som har sett misstänkta vägpirater längsmed vägarna. Nu uppmanas bilisterna att köra förbi och kontakta polisen.

Polisen får in alltfler anmälningar från folk som tipsar om missstänkta vägpirater, som står vid vägkanten och försöker stoppa bilister.

– Vi har fått en ökning av folk som ringer in och tipsar om att det står folk längs vägarna, säger Jenny Widén, presstalesperson för Västra Götalandspolisen.

Polisen har bland annat fått en del samtal från trafikanter på E6:an norrut längsmed norska gränsen.

– Då har det varit en eller ett par män vid utlandsregistrerade fordon som har försökt vinka in bilister, säger Jenny Widén.

Hon uppmanar de som är med om detta att köra förbi, stanna vid nästa avfart och ringa polisen, som då kan åka ut och kontrollera om det är någon som verkligen behöver hjälp.

Hur vet man att det är en vägpirat?
– Ja, det kan man inte veta. Det kan ju faktiskt vara någon som behöver hjälp.

Vad är det de säger?
– Bland annat att de har fått bensinstopp och vill ha pengar till bensin.

Knivhotades och rånades
I fredags drabbades en man i Strömstad av piraterna. Han stannade och hjälpte dem till en bensinmack där han köpte bensin åt dem.

När han såg att de sedan körde tillbaka och ställde sig på samma plats åkte han dit och frågade vad de höll på med och då blev han knivhotad och rånad.

Vägpiraterna finns överallt.

– De förflyttar sig, de är sällan på samma plats, säger Jenny Widén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".