Poliser. Foto: Scanpix
Västra Götaland

Polisen i Skaraborg blir del i ny region

Från och med 2015 kommer polisen i Skaraborg att ingå i en stor polisregion som omfattar hela Västra Götaland och Halland. I dag kom beslutet att landets 21 polismyndigheter ska bli sju regioner.

De sju regioner kommer att kallas Nord, Mitt, Bergslagen, Öst, Väst, Syd och Stockholm. Huvudorterna i de här regionerna blir: Umeå, Uppsala, Örebro, Linköping, Göteborg, Malmö och Stockholm. Polisen i Skaraborg kommer således att tillhöra polisregion Väst med huvudsäte i Göteborg.

Polisregionerna ska ha helhetsansvar för polisverksamheten inom ett angivet geografiskt område. Ansvaret omfattar såväl utredningsverksamhet som brottsförebyggande verksamhet och service, om inte annat bestäms i särskild ordning.

Huvudorterna blir administrativa centrum. Specialistfunktioner kan och bör placeras på andra orter inom regionen, enligt Thomas Rolén som leder Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten.

– Det är meningen att polisregionerna ska samarbeta med varandra utan de hinder som dagens myndighetsindelning medför. Så frigörs kraft för att stärka det lokala polisarbetet, nära medborgarna, säger Thomas Rolén enligt ett pressmeddelande.


Här är de sju regionerna:

Polisregion Nord är Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten
Polisregion Mitt är Gävle, Uppsala och Västmanland
Polisregion Bergslagen är Örebro, Värmland och Dalarna
Polisregion Öst är Sörmland, Östergötland och Jönköping
Polisregion Stockholm är Stockholm och Gotland
Polisregion Väst är Västra Götaland och Halland
Polisregion Syd är Kalmar/Kronoberg, Blekinge och Skåne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".