1 av 2
Fiber grävs ner i marken. Foto: Vara kommun
2 av 2
Thomas Kvist, vd för Kvänum Energi AB. Mia Forsäng, tillträdande vd VaraNet AB. Carl-Uno Olsson, ordförande för Varanet AB. Mats Devert, Telia Sonera. Mats Rydin, Telia Sonera och Gert Norell, vd för VaraNet AB. Foto: Vara kommun
Vara

Alla i Varas tätorter erbjuds bredband via fiber

"Det är viktigt för Vara kommuns framtid"
2:00 min

Snart ska alla i Vara kommuns tätorter kunna få tillgång till bredband via fibernät.

Vara kommun ha ambitionen att vara ledande i landet när det gäller tätheten av bredband genom fiber för ett snabbare internet. 

Mia Forsäng, tillträdande vd på VaraNet, leder projektet ihop med flera samarbetspartner.

- Det känns helt fantastiskt att vi har kommit så här långt. Att även Telia Sonera går ut och säger vi är spjutspetsen för fibersatsning i Västsverige, för oss betyder det väldigt mycket. Men framförallt är det viktigt för Vara kommuns framtid.

Arbetet igång på landsbygden
På landsbygden i Vara är arbetet redan igång med att ställa om till fibernät. Där har flera ekonomiska föreningar i samverkan med VaraNet byggt ut ett stamnät och arbetet med att plöja ner kabel är redan igång.

– Det har gått väldigt bra. Nu har vi sett ett ökat tryck även från hushållen i tätorterna. Nu får vi möjlighet att bygga ut alla tätorter dvs: Vara, Leverne, Tråvad, Ljung, Kvänum och Vedum.

När kommer alla tätorter i Vara kommun att ha tillgång till fibernät?
– Den frågan är svår att svara på. Om man ser på det som politikerna har beslutat om i fullmäktige så hade vi en plan om att vara klara till 2014. Landsbygden kommer att vara fibrerad till 2014, men det kommer att bli svårt att bli klar med tätorter till dess, säger Mia Forsäng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".