Karin Utbo, vd för Systrarna Odhs hemtjänst. Foto: Jenny Josefsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skövde

Privat hemtjänst vill kunna välja matleverantör

Karin Utbo: Vår utgångspunkt är att vi ska ha en egen matleverantör
1:30 min

Skövde kommun har beslutat att alla med hemtjänst ska få sin mat från samma företag. För det privata företaget Systrarna Odhs hemtjänst innebär detta sämre kontroll över maten.

Matfabriken i Sala var det företag som vann upphandlingen kommunen, och kommunen har beslutat att alla som har hemtjänst, både kommunal och privat, får maten därifrån.

Vi har tidigare berättat om Sonia Gustavsson som tycker att maten från företaget är oaptitlig och att det borde finnas större valfrihet. Karin Utbo, vd för det privata hemtjänstföretaget Systrarna Odhs hemtjänst, håller med.

– Det här är ju ett val som Skövde kommun har gjort. Andra kommuner som har släppt in privata aktörer har gjort det möjligt för de företagen att ha egna matleverantörer, så det är inte omöjligt på något sätt.

Vad tänker du om det?
– Vår önskan är att ha bättre kontroll över maten vi lämnar ut. Samtidigt är det ett stort åtagande.

Hoppas på ändring
Karin Utbo säger att hon inte har nån anledning att ifrågasätta matföretaget, kvaliteten på deras mat eller tillagningssättet, men menar att mer valfrihet för hennes företag och framför allt för dem som ska äta maten hade varit bra.

Hon hoppas att Skövde kommun ska ändra sig i framtiden.

– Vi har framfört det önskemålet.

Skövde kommuns avtal med Matfabriken sträcker sig över 2,5 år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".