Konsument

Larm om höga dioxinhalter i sik från Vättern

2:28 min

Sik fiskad i Vättern innehåller så mycket dioxin och PCB att den kan beläggas med säljförbud. Det visar provtagning som Livsmedelsverket har gjort.

Provtagningen visar att sik fiskad i innehåller högre halter av dioxiner och PCB än tillåtet. Vissa innehåller så höga halter att de inte kan säljas till konsumenter enligt den nuvarande lagstiftningen. Det betyder att fisken kan beläggas med saluförbud.

– Det här är ju ämnen som kan innebära hälsorisker om man får i sig det under lång tid, även om de inte är jättestora, säger Anders Glynn på Livsmedelsverket.

Vad händer om man får i sig fisken?
– För den enskilda individen är hälsorisken väldigt liten, även om man får i sig för mycket. Men om hela befolkningen runt Vättern skulle äta mycket av den skulle det inte vara acceptabelt.

Länsstyrelsen är den myndighet som beslutar om eventuella åtgärder. Om fisken kommer att försvinna från butikshyllorna kan inte Anders Glynn svara på.

– Ingen aning. Det är ju länsstyrelserna som ska besluta.

Det finns fiskar som får säljas i Sverige trots att dioxinhalten är högre än vad EU:s gränsvärden tillåter. Men sik är inte en av dem.

 
Fråga

Anna Lindgren

Anna Lindgren. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio

0500-77 30 68
anna.lindgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista