Yrkesfiskaren Rolf Gustavsson hoppas att det inte blir ett saluförbud på sik. Foto: Jenny Josefsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Vättern

Fiskare tar larm om dioxin i Vättersik med ro

"Är det så illa får man sluta fiska den"
1:47 min

Livsmedelsverket har slagit larm om att siken i Vättern har för höga halter dioxin och PCB i sig. Men yrkesfiskaren Rolf Gustavsson tar larmet med ro.

Rolf Gustavsson konstaterar att det är inte första gången liknande larm kommer om fisken i Vättern.

--  Det finns ju andra fiskar i Vättern som har högre halter än gränsvärdet, men vad man har hört så är de nedåtgående. Man hoppas ju det ska vända ner på siken också, säger han.

Enligt Livsmedelsverkets prover är halterna av dioxiner och PCB så höga i en del Vättersik att fisken kanske inte kan få säljas enligt svensk lag. Halterna som uppmätts är i vissa fall nästan dubbelt så hög som gränsvärdet när det gäller dioxiner.

Livsmedelsverket ger rådet att barn och kvinnor i barnafödande ålder äter sik högst 2-3 gånger på ett år.

Vad de här uppgifterna leder till och om en åtgärd blir att siken från Vättern plockas bort från fiskaffärer och kyldiskar återstår att se.

– Är det så illa får man ju sluta att fiska den. Det är ingen mening med att fiska något som inte går att sälja.

Inte längre livsviktig
Siken är inte livsviktig för yrkesfiskarna i Hjo längre, efter att sikbeståndet minskat är det sen tiotalet år tillbaks kräftor som gäller.

I fiskdisken vägg i vägg med båthuset där vi står finns 7-8 andra rökta sorters fisk att välja på förutom siken, så inte heller butiken står och faller med Vättersiken om ett saluförbud skulle införas.

Men fiskaren Rolf Gustavsson slipper helst ett förbud och hoppas istället på att siken omfattas av samma undantagsbestämmelser som till exempel rödingen i Vättern och Vänern - som också den innehåller högre dioxinhalter än EU:s gränsvärde.

– Det finns ju kostrekommendationer på många andra fiskar. Man får hoppas att de tar den vägen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".