Nu är det upp till företagen att avgöra hur de ska hantera siken från Vättern. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Larm om dioxiner i sik

Länsstyrelsen: Inte aktuellt att förbjuda Vättersik

Länsstyrelsen tonar idag ner Livsmedelsverkets information om att sik från Vättern kan komma att beläggas med saluförbud på grund av för höga dioxinhalter.

Livsmedelsverket larmade igår om att sik fiskad i Vättern innehåller alldeles för sstora mängder dioxin och PCB.

Det är länsstyrelserna som avgör vad som händer nu. Det handlar inte om att det kommer att bli något generellt saluförbud för Vättersik, enligt Christina Åkerman på Länsstyrelsens landsbygdsenhet. Bollen ligger nu hos företagen.

– Utifrån de värden som Livsmedelsverket kommit fram till är det företagen som måste ta ställning. De får inte sälja några produkter som inte är säkra. Och i och med de här höga dioxinvärdena så är ju produkterna inte det.

Information till yrkesfiskarna
Redan i morgon ska alla berörda yrkesfiskare som lyder under Länsstyrelsen ha fått skriftlig information om vad som gäller för Vättersiken fortsättningsvis.

– I nästa steg, om man inte följer vår uppmaning, så kan det bli tal om andra åtgärder.

Kontrollen av nästa steg i livsmedelskedjan, butiker och restauranger, är det kommunerna som sköter.

– Där gäller samma sak, att även de företagen måste ta ställning till det här larmet. Då blir det kommunerna som följer upp hur det sköts, säger Christina Åkerman.

För oss kunder som handlar fisk och äter på restaurang - kan vi vara säkra på att sik med för höga halter av dessa ämnen inte hamnar på vår tallrik?
– Det är som sagt företagets, restaurangens eller butikens ansvar att inte sälja den här fisken. Om man misstänker att det ändå sker kan man vända sig till den aktuella kommunen, så de undersöker saken. Och det säljs ju annan sik än Vättersik. Så all sik som säljs har ju inte dessa för höga dioxinhalter, betonar Christina Åkerman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".