Våld och hot mot kvinnor ökar under sommarens ledigheter. Foto: Julia Peric
kriminalitet

Våld mot kvinnor ökar på sommaren - kvinnohusen märker skillnad

Kvinnohuset: "Man väntar till skolorna är slut"
5:38 min

Under sommaren är det fler kvinnor som anmäler att de blir hotade eller utsatta för våld i hemmet än resten av året. Det betyder att det kan vara svårare än vanligt att få plats på kvinnohus i Skaraborg.

Ledighet och krav gör att våld och hot kan öka och det kan leda till att en anmälan görs till slut. Att det blir mer på sommaren är något som polisinspektör Christer Andersson märker som ofta är en av de första som möter de utsatta kvinnorna tidigt i skedet.

– Man har krav på att umgås mer på sommaren och då kan det bli lite mer slitningar, säger polisinspektör Christer Andersson.

På sommaren är det semester för många och det blir desto mer tid till att umgås. Men det kan också tära på en redan osund relation och det göra att hot och våld ökar, menar Christer Andersson. Till slut blir det många kvinnor som väljer att ta steget att anmäla att de är utsatta för hot och våld.

Elisabet Hätting är verksamhetsledare på Kvinnohuset Tranan i Skövde, där en del kvinnor söker skydd.

– Det är många fler som hör av sig på sommaren. Det kan ha varit långvarig misshandlel som man planerar att komma ifrån och gör det på sommaren när barnen inte går i skolan.

Flera hundra anmälningar
Omkring 400 fall av kvinnofridskränkning anmäls i Västra Götaland varje år och flest anmälningar får polisen under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Även om det sker en ökning under sommaren är det långt ifrån alla som borde anmäla som gör det, säger polisinspektör Christer Andersson.

-- Man brukar ju räkna med att det är cirka 25% som anmäler till oss och det kan ju innebära att många mer skulle behöva göra en anmälan till oss.

Det är inte bara kvinnohuset Tranan som märker av ökningen.

– Vi får ju rapporter från hela landet och det ser ut så här över hela landet.

Vad händer om man måste fly akut om det är fullt på kvinnohuset?
– Det är socialtjänstens ansvar. Man får söka i andra kommuner tills man hittar ett boende eller så kan det bli en hotellnatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".