1 av 2
Asko i Jung lägger ned i dag. Foto: Anna Öfverman, P4 Skaraborg
2 av 2
Anders Palm Lundin. Foto: Anna Öfverman, P4 Skaraborg
Jung

200 arbetslösa när Asko lägger ned

Anders Palm Lundin: "Jag söker jobb hela tiden"
1:41 min

I dag stänger Askos produktion i Jung ner för gott och många personer står nu utan jobb. Arbetsförmedlingen i Lidköping kallade över 200 arbetslösa till en träff för att prata framtid.

En av de är Anders Palm Lundin som har jobbat på Asko i tretton år. Han tvingas nu söka jobb, och vill gärna kunna studera samtidigt.

– Jag söker jobb kontinuerligt, det gör man hela tiden. Särskilt försöker jag hitta ett extrajobb som jag kan kombinera med studier, säger han.

Han är en av mer än tvåhundra arbetssökande som kallats till Arbetsförmedlingens träff i Lidköping efter helgen. Där förbereder man sig för fullt för att kunna ta hand om den varslade personalen. Där har de fått skjuta på sina semestrar för att det inte ska bli kaos.

– Vi har inte fått någon extrapersonal utan vi hanterar detta själva i Lidköping. Det har varit en tuff tid under våren men nu är vi laddade och kommer att klara detta galant, säger Kjell Jansberger, arbetsförmedlare.

Ungefär en tredjedel av de 450 varslade har redan fått jobb, och man kommer nu jobba med att hitta individuella lösningar för de som fortfarande står utanför arbetslivet. På Arbetsförmedlingen har man också märkt att många nu vill göra något helt annat.

– Det är förvånansvärt många som har planer på att lämna industribranschen och gå vidare till något annat, säger han.

Enligt Kjell Jansberger kan det handla om att man vill börja jobba med vård och omsorg och skola eller att vidareutbilda sig. Även Anders Palm Lundin ser detta som en chans att göra något annat. Men han tror inte att det kommer bli en lätt tid framöver.

– Det kan ju vara en positiv kick framöver, men det kommer att bli jävligt kämpigt. Det är jag övertygad om, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".