Almedalsveckan kostar mer än den smakar, enligt Erik Lakomaa. Foto: Helena Bremberg/P4 Gotland Sveriges Radio
Almedalsveckan

Forskare: Meningslöst att försöka synas i Almedalen

"Det är meningslöst att åka till Almedalen om man vill nå ut"
1:42 min

Västra Götalandsregionen satsar mest av alla Sveriges kommuner och landsting på att synas och höras under Almedalsveckan. Men forskaren och kommunikationsexperten Erik Lakomaa menar att det är meningslöst.

I dag börjar politikerveckan i Almedalen. Västra Götalandsregionen satsar  nästan en miljon kronor, på att synas och höras där. Men att försöka få ut ett budskap där är nästan omöjligt, men ar Erik Lakomaa.

– Eftersom Almedalen är ett av de sämsta tillfällena att ägna sig åt extern kommunikation så innebär det att pengarna till stor del går till spillo.

Västra Götaland skickar 80 personer- politiker, tjänstemän och experter, och lägger totalt 932 000 kronor på politikerveckan i Almedalen.

Tvåtusen evenemang
Man deltar och ordnar seminarier bland annat i det som kallas den Västsvenska arenan, där även Chalmers, Göteborgs Stad och Handelskammaren är med, och hoppas kunna konkurrera med övriga omkring tvåtusen evenemang under veckan.

--En av de viktigaste sakerna är att de stora västsvenska aktörerna samlas under ett tak, och det för att få genomslagskraft för dom frågorna, säger Åse Nyberg, regionens samordnare för aktiviteterna.

Men det är meningslöst att försöka göra sig hörd i den enorma flod av budskap som alla politiker, tjänstemän, lobbyister försöker slå igenom med under just den här veckan. Vill man nå ut är veckan före eller veckan efter mycket bättre, säger Erik Lakomaa.

– Att medverka i Almedalen är ett råd som ingen seriös kommunikationsrådgivare skulle ge till sina kunder.

Åse Nyberg säger att är man väl införstådda med den hårda konkurrensen om uppmärksamheten.

– Jag tycker att det är en fantastisk mötesplats och att många har förstått det.

P4 Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".