Håkan Klingborg är gruppbefäl på trafikpolisen i Västra Götaland och ska själv ut på semester med sin husvagn. Enligt honom sänker husvagnsförsäljare lastvikten för att sälja så stora husvagnar som möjligt till folk med B-körkort. Foto: Jan-Åke Thorell, P4 Sjuhärad
Semester

Husvagnsägare bryter lagen utan att veta om det

Polis: "Ett bedrägeri från de som säljer husvagnar"
1:43 min

Skulle polisen följa lagen till punkt och pricka skulle många husvagnsägare få dryga böter och många skulle till och med förlora körkortet. Orsaken är att många husvagnar har för dålig lastkapacitet, utan att ägaren själv vet om det.

Det är rent bedrägeri från husvagnssäljarna, säger Håkan Klingborg som är gruppbefäl på trafikpolisen i Västra Götaland.

-- Vi vet om att man genom åren har sänkt lastvikterna på husvagnar så att människor ska kunna köpa en lite större husvagnar och dra med sitt B-körkort. Det är ett känt problem att husvagnarna har för dålig lastkapacitet.

Ovetande
Men en del husvagnar har inte bara dålig lastkapacitet - det finns de som inte har någon alls. Det fick husvagnsägaren Marco Konontsuk bittert erfara när han körde in i en poliskontroll.

-- Vi fick börja tömma husvagnen och vi tömde ut vatten, allting och ändå så när vi tittade på vågen så kom vi inte ner till totalvikten på 1 200 kilo. Vi kände oss grundlurade.

Trafikpolisen Håkan Klingborg förstår att Marco Konontsuk känner sig lurad.

-- Min personliga åsikt är att det är ett bedrägeri från de som säljer husvagnar där man inte på rätt sätt upplyser konsumenterna vad som gäller. Man tittar bara på att försöka sälja så stora vagnar som möjligt genom att sänka lastvikten så de ska kunna köra på sina B-körkort.

Kan förlora körkortet
Marco Konontsuk hade 180 kilo övervikt, trots att han packat snålt. Han fick behålla körkortet och kom undan med 4 000 kronor i böter - men det var för att polisen var snäll.

-- När det är så stora överlast så är det normala att körkortet omhändertas på plats av polisen, men vi kan göra egna bedömningar hurvida det är en fara för trafiksäkerheten eller inte.

Om ni skulle vara hårdare på den här punkten vad skulle det få för konsekvenser?

– Konsekvenserna skulle vara att väldigt många människor skulle få betala väldigt höga böter och med största sannolik också mista sina körkort.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".