1 av 4
Skövde har landets sämsta resultat gällande kunskapsprovet för personbil, men är näst bäst i Sverige för uppkörningen. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 4
Erik Johanson jobbar normalt på försvaret men just nu är han inlånad på trafikverkets kontor med uppgift att förrätta körprov . Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 4
Osman Dafla trotsar statistiken och klarade teoriprovet men inte körprovet. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
4 av 4
Annelie Alin, chef på Trafikverkets förarprovskontor i Skövde, förklarar att många blir godkända på körprovet eftersom de bokas in via en trafikskola. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skövde

Skaraborg sämst i Sverige på teoriprovet - näst bäst på körprovet

Trafikinspektör: ”Skövde är en lagom stad med lagom trafik”
2:50 min

Skaraborg har Sveriges sämsta resultat på teoriprovet, knappt 4 av 10 blir godkända. Däremot har Skaraborg landets näst flest antal godkända på körprovet för personbil. Det visar färsk statistik från Trafikverket.

71 procent blir godkända på körprovet i Skövde medans Sollentuna har lägst antal godkända på körprovet, närmare sagt 39 procent.

– Skövde är en lagom stad med lagom trafik, det är ingen storstadshets utan det är lugnt och sansat, säger trafikinspektören Erik Johanson som är inlånad från militären.

Kontoret i Skövde har extra personal under sommaren för att klara av det höga trycket med kör- och kunskapsprov.

– Det är många från andra orter, framför allt Göteborg som kommer till Skövde för att ta körprovet och anledningen kan vara framför allt att det är längre kötider på andra orter, förklarar han.

7 av 10 godkända
Det finns totalt 31 orter i hela Sverige där det går att genomföra både teoriprov och körprov. Enligt trafikverkets statisk för Juni 2013 är Skövde landets andra bästa ort för körprovet för personbil. Här blir nämligen 7 av 10 godkända, till skillnaden från Sollentuna där endast 4 av 10 blir godkända.  

– Jag tror att det är många som kör via en trafikskola och de är välutbildade, de chansar inte utan blir inbokade när de är färdiga för prov och det är därför som så många blir godkända på körningen, säger Annelie Alin, chef på förarprovskontoret i Skövde.

Sämst på teoriprovet
Enligt samma statistik har Skövde fått landets sämsta resultat  gällande teoriprovet eller kunskapsprovet för personbil, något som Trafikverket inte har ett konkret svar på.

– Det kan vara så att det är fler som skriver teoriprovet i Skövde och vi har mycket prov här, förklarar Annelie Alin.

Svårt att boka in ny tid
Men en del trotsar statistiken och klarar teoriprovet men inte körprovet. Osman Dafla fick precis underkänt och har fram till slutet av augusti att boka om en ny tid.

– Det var några fel som jag gjorde och jag ska träna upp lite men nu måste jag försöka hitta en ny tid, förklarar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".