Vänern

18 månader långa fiskestoppet för Vänersik skapar irritation

1:26 min

I ett och ett halvt år har det nu varit totalförbud för yrkesfiskarna att dra upp sik ur Vänern på grund av för höga dioxinhalter. Nu har fiskarna börjat tröttna på fiskestoppet och menar att länsstyrelsens förbud borde hävas.

– Jag tycker det är förjävligt, säger fiskaren Johan Berling när Sveriges Radio P4 möter honom vid Spikens  under tisdagen.

Det var i november 2011 som Livsmedelsverket konstaterade att sik från Vänern innehåller högre halter av dioxin än vad som är tillåtet. Länsstyrelsen i Västra götaland beslutade då att införa omedelbart säljstopp för Vänersiken.

18 månader senare är det fortfarande saluförbud för fisken och den går inte att få tag på i butikshyllor eller restauranger. Ett hårt slag för de yrkesfiskare som normalt livsnär sig på att dra upp sik ur Vänern, menar Johan Berling.

– Det är så lätt att säga att man förbjuder något, men det är ju trots allt 80 yrkesfiskare som livnär sig på detta fyra månader om året. Det är det enda de kan göra som är lönsamt i princip, enligt Johan Berling.

Hur går det för dig som yrkesfiskare då?
– Som fiskare går det inget vidare, men jag driver ju rökeriet så jag får vända mig till andra produkter.

Men om det är fullt med dioxin i fisken, ska man verkligen fiska den då?
-- Jag har fått frågan många gånger och folk undrar om man inte känner sig skyldig när man tar upp förgiftad fisk. Men är det verkligen fiskarens fel att fisken är förgiftad eller är det sådant som bidrar till utsläpp i sjön som är boven i dramat från början.

– Om det är såpass höga dioxinhalter i sjön så borde man känna oro, för vi dricker ju vattnet i sjön och det konsumeras ju väldigt mycket mer vatten jämfört med varselser som varit i sjön, säger Johan Berling.

Torbjörn Borg

0500-77 30 23
torbjorn.borg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista