Foto: Johanna Storm/SR P4 Göteborg
RÄTTSVÄSENDE

Anmälningar om ärekränkningar ökar

Thomas Pettersson: "I dag går allt så fort"
1:23 min

Nyligen föll domen i det så kallade Instagrammålet, där två personer dömdes för grovt förtal och skadestånd. Och anmälningar om ärekränkningsbrott ökar i Västra Götaland. Det handlar inte minst om förtal och förelämpningar på sociala nätverk.

– Förr var det ju så att blev man arg på någon så var det krångligare att få tag på den där personen, man fick leta reda på en telefon och ringa eller kanske rent fysiskt åka och träffa den här personen. Det säger polisinspektör Thomas Pettersson.  

– Då kanske man hann och sansa sig, men idag går allting så väldigt fort och då kanske man vräker ur sig något, man kanske egentligen inte tänkt över något vidare och då blir det som det blir.

Under hela 2011 gjordes 1500 anmälningar om ärekränkning, det vill säga förtal eller förolämpning. Hittills i år är anmälningarna uppe i 900.

Nyligen föll domen i det så kallade instagramåtalet där två flickor dömdes för grovt förtal och till omfattande skadestånd efter att ha spridit kränkande bilder och omdömen om jämnåriga på sociala nätverk på internet. Thomas Pettersson på polisen tror att domen kan få en avskräckande effekt.

– Ungdomar som då kanske oftare är ute på de sociala medierna, mer än äldre personer i alla fall, får sig kanske en tankeställare att man ska tänka sig lite för hur man uttrycker sig på de sociala medierna både med bilder och med ord.

– Framförallt är det så här att det man skriver på de här sidorna det ser ju alla. Det är inte som förr pratade du med någon eller skrev till någon, så var det två personer nu ser alla vad skriver och vad du gör.

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".