1 av 2
Lena Ljungcrona Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Foto: SVT Bild
Hälsa

Dietisten i Mariestad: "Fem-två är bra rent hälsomässigt"

"Kanske inte passar alla individer"
1:47 min

Att fasta två gånger i veckan och äta som vanligt resterande fem har börjat bli allt populärare. Fem-två-metoden blir allt populärare. Dietisten Lena Ljungcrona från Mariestad fascineras av metoden, och menar att fem-två-metoden inte är bra enbart ur viktsynpunkt.

– Jag tycker att det är en väldigt spännande metod och det finns väldigt mycket forskning runt om i världen på den. Och det är inte bara fokus på viktminskning, vilket det kanske oftast framställs som, utan bra även rent hälsomässigt. Men det är väl som mycket annat att det funkar inte riktigt för alla är min uppfattning.

Fem-två-dieten går ut på att fasta två dagar under en veckas tid så ska. Detta innebär dock inte att man ska sluta äta helt, men tanken är att man max äter cirka 500 kalorier på sex timmar under de två fastedagarna.

Celler återhämtar sig
Enligt amerikanska forskare resulterar de två fastedagarna i att kroppens celler då återhämtar sig istället för att bara växa till. Detta gör att kroppen skyddas bättre mot sjukdomar som kommer med åldern som till exempel diabetes, hjärtproblem, demenssjukdomar och cancer.

Dietisten Lena Ljungcrona från Mariestad tycker att metoden är spännande, men att den också kan ha sina baksidor.

– Det kanske inte passar alla individer. Det kan bero på sjukdomar eller om man till exempel har haft en tidigare ätstörning, då tror jag inte heller att periodisk fasta är det som är bäst.

Skulle du själv kunna tänka dig att prova på fem-två-metoden?
– Jajjemän jag har allt tänkt på tanken för jag tycker också att det är väldigt intressant att själv testa på sånt som patienter kommer till mig och frågar om så jag kan ha en egen uppfattning.

KRISTOFFER HILMERSSON

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".