P4 Skaraborg granskar krisen inom den skaraborgska psykiatrin där tre läkare sjukskrivits som en direkt följd av underbemanningen på Skaraborgs sjukhus. Foto: Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX
De tysta patienterna

Läkare sjukskrivs på grund av krisen inom psykiatrin

Läkarförbundets ordförande: "Vet inte om alla orkar fortsätta"
1:45 min

Underbemanningen på psykiatrin på Skaraborgs sjukhus lett till att tre läkare sjukskrivit sig. De redan överbelastade läkarna går på knäna, och nu kräver fackförbunden att sjukhuset gör någonting åt situationen.

Av 12 tjänster inom öppenpsykiatrin är idag fem obesatta. Enligt läkarförbundets ordförande Lars Olén är det anställningsstoppet av stafettläkare som är anledningen till det krisiga bemanningsläget. 

När sjukhuset slutade att anställa stafettläkare från bemanningsföretag, efter beslut fattat av regionen, var tanken att stafettläkarna istället skulle vilja ta fast anställning, vilket är billigare och bättre för sjukhuset i det långa loppet. Men det var bara någon enstaka som sökte fast tjänst, så nu utför alltså sju läkare det arbete som förut fördelades på nästan dubbelt så många.

Läkarna har arbetat i en väldigt stressig arbetsmiljö, och Lars Olén är inte förvånad över att flera av dem nu sjukskrivit sig.

– Det talar för att situationen vi har nu är ett problem, säger han.

Riskerar böter
P4 Skaraborg har tidigare berättat om att flera fackförbund gått ihop och anmält sjukhuset till Arbetsmiljöverket på grund av psykiatriläkarnas kassa arbetsförhållanden. Och nu hotas sjukhuset av böter om de inte gör någonting åt situationen innan augusti.

– Vi menar att man skulle häva anställningsstoppet. Åtminstone temporärt, för att läkarna över huvud taget ska kunna stanna kvar. Det är en tung situation, så vi vet inte om alla orkar fortsätta, säger läkarförbundets ordförande Lars Olén.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".