1 av 2
Föräldrar är den stora målgruppen nu för vaccinföretagen enligt Peter Nolskog. Foto: Jenny Josefsson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
KLICKA FÖR ATT FÖRSTORA KARTAN | Här smittades människor i Västra Götalandsregionen mellan 2007 och 2012. Karta: vgregion.se
Sjukvård

Rekordhögt tryck på TBE-vaccin kan leda till brist

Smittskyddsläkaren: "Barn är ju en ny målgrupp"
1:45 min

Trycket på vaccin mot den fästingburna hjärninflammationen TBE har varit högt i år. Det har lett till att vaccinet har tagit slut på vissa håll i landet. Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Skövde, menar att det kan vara svårt att veta hur mycket vaccin det finns att förfoga över.

– Ja, det har vi ingen koll på, på smittskyddsenheten. Dels för att det är två företag som tillverkar vaccin som konkurrerar med varandra och dom vill inte berätta för varandra hur mycket dom har och hur mycket som har gått åt, säger Peter Nolskog.

En bidragande orsak till att efterfrågan har ökat i år är att företagen som tillverkar vaccinet. Har börjat riktat in sig till en ny målgrupp.

– Barn är ju en ny målgrupp från och med i år. Nu är det inte så att barn blir svårare sjuka, fortfarande är det så att dom som blir mest påtagligt sjuka är dom äldre. Men vaccinen funkar bra på barn också och då är det många barnfamiljer som vill ha vaccin också och då blir det ju större åtgång.

Att vaccinföretagen nu breddar sin målgrupp ser Peter Nolskog som en självklarhet i företagens strategi för att fortsätta växa

– Rent företagsekonomiskt är det naturligtvis viktigt att nå en ny målgrupp. Man har ju alla 1 till 7 åringarna som aldrig fått vaccin förut. Man vill ju sälja. Men samtidigt vill man ju se till att man har vaccin så det räcker också till dom som vill ha.

Att bli biten av en fästing behöver inte vara farligt men kan ge sjukdomar som t ex borrelia och TBE, men idag är det bara TBE som går att vaccinera sig emot, men långt ifrån alla fästingar bär på sjudomen. Därför kan det vara bra att kolla upp innan man vaccinerar sig ifall man kommer att befinna sig i riskzonen.

Hittills har inga fall av TBE i Skaraborg rapporterats enlgit Peter Nolskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".