Polismannen är misstänkt för bland annat tjänstefel, brott mot tystnadsplikt och skattebrott . Foto: Scanpix
SKARABORG

Polis i Skaraborg åtalas för tjänstefel - gjorde äldre dam skuldfri

En polisman i Skaraborg tog saken i egna händer när han hjälpte en äldre dam att bli av med en skuld på 20 000 kronor till ett företag. Det pågår en omfattande utredning mot företaget som misstänks skicka ut bluff-fakturor, en utredning där över 30 poliser deltar.

Den lokale polismannen kan nu ha röjt viktiga uppgifter när han försökte pressa företaget att ta bort den äldre kvinnans skuld. Han gjorde sökningar i polisens egen databas och förklarade för företaget att de hade mängder med anmälningar men att de skulle slippa en till om kvinnan blev skuldfri, något som företaget gick med på.

Fick ros som tack
Den äldre damen kom efter några dagar in till polisstationen med en ros som tack till polismannen. Han hade då försäkrat henne om att skulden var makulerad.

Polismannens agerande har utretts av riksenheten för polismål och nu åtalas han för tjänstefel och brott mot tystnadspliken. Mannen nekar till brott och säger i polisförhör att han fått fram uppgifter om att företaget är föremål för polisutredning via nätsajten Flashback.

Avlyssnade samtal bevisning
Men i åklagarens bevisning finns loggar som visar hur polismannen varit inne och sökt uppgifter kring det aktuella ärendet och dessutom finns avlyssnade telefonsamtal mellan polisen och en företrädare för det misstänkta bluff-fakturaföretaget:
-- Va sjutton, fixa bort detta så det inte  blir några nya grejor. Helskotta vad de anmält dig! Säger polisen till företagets företrädare enligt polisens förundersökning som P4 Skaraborg tagit del av.

Polisen är också misstänkt för att ha missat att ta emot en anmälan angående ett kontaktförbud och även skatt- och bokföringsbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".