Ismail Bule Ahmed informerar om vikten av brandskydd på arabiska och somaliska. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Falköping

Utbildning i brandskydd för nyanlända svenskar kan rädda liv

Ismail Bule Ahmed: "Många behöver kunskap om hur man skyddar sig mot bränder"
1:36 min

En utbildning som kan rädda liv. Det är vad Ismail Bule Ahmed håller i på räddningstjänsten i Falköping och Tidaholm. Han kom från Somalia för tre år sedan och arbetar nu som tolk och brandskyddsinformatör.

Brandvarnare och brandsäkerhet är inte alltid en självklarhet för alla som kommer till Sverige. Men Ismail Bule Ahmed hjälper till att sprida informationen.

– Det finns många invandrare som bor tre, fyra stycken i en etta. De måste ha kunskap om hur man skyddar sig från bränder, säger han.

Ismail Buhle Ahmed kom från Somalien för tre år sen och har varit anställd på stationen i några månader. Innan han kom dit var det svårt för räddningstjänsten att nå ut till vissa grupper på grund av språket. Han informerar på somaliska, arabiska och även på lättare svenska.

Informationen har varit väldigt uppskattad.

– De som kommer hit är väldigt glada och vill gärna komma en extra gång för att lära sig mer, säger Ismail Bule Ahmed.

Jobba praktiskt
De som kommer får information om vikten av att ha brandvarnare, försäkring och brandsläckare hemma. Men de får också jobba praktiskt själva. Ismail Bule Ahmed berättar om hur de får släcka en brand.

– Jag börjar och visar hur de ska släcka bränderna, sen får de göra det själva för att lära sig, säger han.

Stefan Swenson är räddningschef på stationen. Han menar att informationen har lett till att minska bränderna i hemmet, och tror att det också kan leda till fler positiva effekter längre fram.

– Han utbildar ju i hjärt-och lungräddning till exempel, det är något vi inte hade fått om inte han hade funnits här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".