Patienter kommer i kläm när läkarna inom psykvården inte hinner med. Foto: Marie Schnell Forkman / P4 Skaraborg Sveriges Radio OBS! Bilden är arrangerad
De tysta patienterna

Psykläkare: Sjukhusledning och politiker förstör psykiatrin

"Man känner sig som en maskin"
1:46 min

Sjukhusledningen och politiker förstör psykiatrin. Ja, det hävdar en psykiatriläkare i Skaraborg. En berättelse som läkaren inte kan glömma är hur en patient hade bajs i duschen och inte ens en halvtimmes samtal med vårdpersonalen på flera veckor.

- Inget av detta kändes särskilt bra. Vi är glada att den här kvinnan accepterade att ha fortsatt kontakt.

Vi har ett långt samtal när vi ses. Det är en erfaren läkare jag möter som målar upp ytterligare en bild av att psykiatrivården i Skaraborg är under all kritik.

- Man känner sig som en maskin. Man går dit med en växande känsla av att man kommer rusa igenom en dag till. Och antagligen kommer det vara mer att göra när jag går hem än när jag kom.

Svårt sjuka patienter har fått bra liv
Läkaren berättar att hen med egna ögon har fått se hur patienter kan gå från svåra psykiska tillstånd till att leva näst intill helt vanliga liv, tack vare den bra psykiatriska vård som är möjlig att bedriva idag.

Men läkaren beklagar sig över att det snart är ett minne blott. Eftersom nu finns inte ens tid att träffa patienterna och hur ska man då kunna ge någon vård överhuvudtaget?

- I den arbetssituation som vi har tycker jag inte att man kan garantera den uppföljningen, och då fungerar inte sjukvården.

Läkaren ser också att en rangordning inom sjukvården, där psykiatrin är långt ner på stegen, gör att psykiatrin drabbats. Det är enkelt att skära ner där patienterna har svårare att göra sin röst hörd och där varken patienter eller personal har särskilt hög status inom sjukvården.

- Det är uppenbart. Det är väldigt ovanligt att man där ställer sig upp och säger "jag vill ha den vård som jag betalt skatt för". När man som mest behöver göra sin röst hört så kan man inte det.

Läkaren upplever det också som att det mest skrämmande är att det är patienter och vårdpersonal som ständigt får ta smällarna när det brister. Inte de som styr över besparingar eller nedskärningar.

Med risk för att förlora sitt jobb vill läkaren vara anonym. Det är inte heller läkarens röst vi hör i inslaget.

P4 Skaraborg granskar krisen inom psykvården

Här är all publicering i vår granskning om krisen inom öppenpsykiatrin i Skaraborg:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".