SKÖVDE

Rektor: "Antagningsbesked från högskolor kommer för sent"

Sigbritt Karlsson: "Beskedet kommer för snabbt inpå att studierna börjar"
4:19 min

Idag får tusentals personer besked om de har blivit antagna till högskolan eller universitetet till hösten. Och det är alldeles för sent, anser Sigbritt Karlsson som är rektor för Högskolan i Skövde.

Som det ser ut idag har de blivande studenterna bara drygt en månad på sig att ordna det praktiska inför terminsstarten, då terminen i de allra flesta fall börjar i slutet av augusti eller i början på september.

– Problemet är att det är väldigt kort tid mellan att man får reda på om man får en plats och när man ska vara på plats och vara i full gång med studierna, säger Högskolan i Skövdes rektor Sigbritt Karlsson.

Hon säger att det sena antagningsdatumet till stor del beror på att systemet är utformat efter de studenter som kommer direkt från gymnasiet. Trots att de bara utgör omkring 20 procent av alla som söker till högskola och universitet.

– Gymnasiestudenterna får sitt slutbetyg runt 15e juni. Och sen måste alla som söker jämföras med alla, så även om man har slutfört sina gymnasiestudier flera år innan måste man vänta in de som får sina betyg i mitten på juni.

Sigbritt Karlsson säger till P4 Skarbaorg att en lösning på problemet skulle kunna vara att man delar in studenterna i olika kvotgrupper.

– Det vore bra om en del kunde få antagningsbesked redan i maj.

Sigbritt Karlsson vill nu att riksdag och regering tar upp frågan om antagningsdatum.

– Frågan har inte lyfts tidigare, så därför vill jag göra det nu. Vi behöver ett mer flexibelt system, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".