Rebecca Segerberg drar sig för att bada, trots att hon mår bättre av det. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Tillgänglighet

Rebecca kämpar för att kunna bada och shoppa som alla andra

"Det vore ju enklare om alla badplatser var anpassade"
1:57 min

Att bada på sommaren eller shoppa innebär många hinder för 26-åriga Rebecca Segerberg i Lidköping, som sitter i rullstol. Nu kämpar hon för att få att lyfta frågan och få en större tillgänglighet i sin stad.

På sommaren är det en självklarhet för de flesta att bara kunna kasta sig iväg på cykeln eller med bilen till stranden eller att gå ner till stan och shoppa eller fika. Men för den som sitter i rullstol finns det många hinder som blir oöverstigliga eller som tar mycket kraft och tid.

För Rebecca Segerberg i Lidköping som sitter i rullstol är det ett stort projekt att åka och bada. Då måste hon få hjälp och bli nedsänkt med en ställning i vattnet.

– Man får säga till badvakten, som sätter fast mig och sänker ned stolen i vattnet, säger hon.

Behöver hjälp ner i vattnet
Vid Framnäsbadet i Lidköping kan hon få hjälp ned i bassängen med hjälp av en hissanordning. Men om hon vill hon bada i Vänern måste hon ha hjälp av två personer som kan lyfta i henne. Detta gör att hon ofta drar sig för att bada, trots att hon tycker det är härligt.

– Jag älskar att bada, jag kan röra mig bättre där. Man blir mycket mjukare i kroppen. Och det vore ju enklare om alla badplatser var anpassade.

Ett annat sommarnöje många är att vara på stan. För Rebecca Segerberg innebär det stora svårigheter. Det enda stället där hon kan röra sig helt fritt är i gallerian, ett ställe som inte är alltför kul att vara på när det är sol ute, säger hon. Till de flesta andra affärerna i stan är det trappsteg, vilket innebär att hon är helt utestängd från dem.

– Jag skulle gärna vara delaktig i det som är därinne, säger hon.

Nu kämpar hon för att få att lyfta frågorna och få en större tillgänglighet i sin stad. Hon tror att hon skulle göra andra saker på sommaren om det var bättre tillgänglighet.

– Jag vill bara få samma rättigheter som alla andra, säger Rebecca Segerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".