Nossebro

Miljonsatsningen på 60-talsnostalgi hyllas i Essunga

6:57 min

Kultursatsningen i Essunga kommun med arbetsnamnet retrovägen börjar ta fart. Flera platser utmed väg 190 mellan Nossebro och Göteborg samt Nossebro och Hällekis ska präglas av 60-talet, för att locka besökare som vill uppleva nostalgin.

Retrostil, mode och inredning med 60-talsinspirationer är en pågående trend, inte minst med de amerikanska teveserierna Mad Men och Pan Am. För att hylla 1960-talets Sverige meddelade Essunga kommun i våras att 800 000 kronor satsas på kulturprojekt i Nossebro: Retrovägen. Pengarna kommer bland annat från Västra götalandsregionen. 

Essunga räknar med att ytterligare 300 000 kronor kommer att komma in från de deltagande kommunerna. Under sommaren har projektet tagit fart med museilägenhet, bageri och mode i 60-talsstil.

Kalsonger från 60-talet
I museilägenheten "Andra våningen" kan besökarna se hur folk levde i 1960-talets miljonprogramområden. I lägenheten med de blommiga och mörkblå tapeterna kan man beskåda kalsonger från 60-talet i original.

-- De har faktiskt varit min mans. Äkta 60-tal, fina mönster, y-front, säger Monica Galle, som visar runt i bostaden.

Monica var tonåring på 60-talet och har många fina minnen från den tiden. Hon minns en epok som utstrålar trygghet och en känska av sammanhang på ett annat sätt än vad många unga kanske känner idag.

– Det var en tid med stor framtidstro och optimism. Det kanske är det som tilltalar många yngre, säger Monica Galle.

Mary Chitgar

Mary Chitgar. Foto: Ateljé Carla

0500-77 30 64
mary.chitgar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista