Anders Johansson gruppchef trafikpolisen i Skara. Foto Ferry Hernodh/P4 Skaraborg
TRAFIK

Svårt att fälla trötta förare

Åklagare Boel Widenheim "En situation där ord står mot ord"
1:32 min

Årligen skadas och dödas människor i olyckor pågrund av trötta förare. Men det är svårt att fälla förare som orsakar skador på grund av trötthet, det visar en ny forskningsrapport från VTI, Statens väg- och transport-forskningsinstitut. Och nu när det är många bilande semesterfirare på vägarna kan det vara många som inte tänker på att man är för trött för att köra sitt fordon.

– Tröttheten kommer smygande. Det sövande ljudet, det är varmt, man har kört länge, man kanske är hungrig. Det är många faktorer som gör att det blir onormalt, säger Anders Johansson som är gruppchef på trafikpolisen i Skara.

Till skillnad från alkohol där polisen har ett mätintrument för att se om föraren är påverkad finns det ingen metod för att se om förare utgör en fara på grund av trötthet. Vilket gör det svårt att fälla sömniga förare.

– Polismannen kan göra en iakttagelse och föra det vidare till en eventuell tingsrättsförhandling.

Men det är svårt att samla ihop dom bevis som krävs för att väcka åtal i en tingsrättsförhandling. Boel Widenheim är åklagare på åklagarmyndigheten i Skövde.

– Det blir en situation där ord står mot ord. Om föraren är ensam i bilen, och säger att han inte somnat vid ratten, så är det väldigt svårt för åklagaren att motbevisa det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".