Gullspång

Mobbade kvinnan: "Kollegorna svarar inte när jag pratar med dem"

Kvinnan: "De pratar med de andra men inte med mig"
5:52 min

Fackförbundet Syndikalisterna har polisanmält Gullspång kommun för att en av deras medlemmar har känt sig mobbad på sin arbetsplats. Mobbningen ska ha pågått under flera års tid, och den mobbade kvinnan själv säger att det är svårt att förstå hur det har kunnat gå såhär illa.

Kvinnan, som har valt att vara anonym, märkte redan första dagen på jobbet att hon inte var välkommen. 2008 blev hon medlem i fackförbundet Syndikalisterna, eftersom hon behövde hjälp med situationen på arbetsplatsen.

– Från början var det jättesvårt att över huvud taget prata med folk på jobbet. De svarade inte när jag pratade. Man såg på deras ansikten att de inte vill svara.

– Jag har till och med frågat ett par stycken om jag har gjort någonting oavsiktligt, eftersom de inte pratar med mig och vänder mig ryggen. De undviker ögonkontakt när de lämnar rapport till mig, till exempel...

Kvinnan säger att hon har känt sig kränkt på grund av sin etnicitet.

– De säger saker som "De kan aldrig tala sanning, de ljuger, de är lata, de vill inte arbeta".

Hon ska också ha blivit falskt anklagad för att bland annat ha använt tjänstebilen i privata ärenden.

Facket: "Det blir inte bättre"
Trots att facket har haft samtal med arbetgivaren har problemen kvarstått. Mikael Johansson från Syndikalisterna har varit med och skrivit polisanmälan mot Gullspång kommun.

– Ingen skulle tycka att det var konstigt om någon påtalade att en byggställning är otillräcklig och den en dag brakar - då är det klockrent att det finns en skuldproblematik. Men här har man ett mobbningsärende som kan resultera i samma arbetshandikapp, men det är helt okej att skita i att göra något åt det, säger han.

Kommunen: "Det här är jätteolyckligt"
Eva Thimfors, vikarierande Thimfors, säger att det är tråkigt att en person behöver sjukskriva sig på grund av arbetsklimatet. Hon säger samtidigt att kommunen har arbetat mycket med arbetsgruppen i fråga.

– Vi har jobbat mycket med rutiner och hur man jobbat mot kränkningar. Och vi har haft utbildningar, som vi fortsätter med under hösten. Men nu får Arbetsmiljöverket se om vi har gjort tillräckligt, säger Eva Thimfors. 

Den mobbade kvinnan, som nu är sjukskriven från sitt jobb, säger till P4 Skaraborg att hon haft många ångestladdade mornar innan jobbet.

– Det enda som gjorde att jag gick tillbaka till jobbet är att jag behöver min inkomst, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".