Leif Eliasson är präst i Skara stift. Foto: Viktoria Sverdlund / P4 Skaraborg
statistik

Skara stift vänder trenden - fler besök på begravningar

Leif Eliasson: "Landsbyggden håller på traditionerna"
1:47 min

Det blir allt färre besökare som går på begravningar i kyrkan. Men enligt Svenska Kyrkans statistik har Skara stift sett en liten ökning senaste året.

Leif Eliasson som är präst i Skara stift tror att det beror på att stiftet är stort och med mycket landsbygd, där tenderar traditioner att leva vidare lite längre än i städerna.

Det hålls betydligt färre begravningsgudstjänster i Sverige. Enligt Svenska kyrkans statistik var det närmare nio procent färre besökare förra året än tio år tidigare. Men Skara är ett av landets tretton stift som nu lyckats vända trenden, där har man istället sett en ökning i antal besökare.

Stark tradition
Leif Eliasson tror att det kan bero på att stiftet består av mycket landsbygd och att traditionerna därför sitter djupare hos invånarna. Bland skaraborgarna på stan i Skara är begravning i kyrkan särskilt viktig gudstjänsten inte särskilt viktig.

Präst Leif Eliasson märker också att allt fler barn medverkar på begravningar i kyrkan och tror att det kan bli fler besökare i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".