Kriminalvårdsinspektörerna Lena Johansson och Håkan Sköld. Foto: Viktoria Svedlund
MARIESTAD

Fler häktningar i Sverige kan betyda problem för Mariestad

"Svårt att nå nära och kära"
1:53 min

Kriminalvården spår att det kommer att bli allt fler häktade i Sverige de närmsta åren. I Mariestad är häktet redan nästan alltid fullbelagt och man tvingas skicka intagna vidare. Långa häktestider kan ge stora konsekvenser för de intagna som man inte tänker på, säger Håkan Sköld som är kriminalvårdsinspektör på häktet i Mariestad.

– I extrema fall så kan det bli så att man hänvisas till att till exempelvis ta bort en hund om man inte har möjligheter att betala för den medan den är på ett hundpensionat, säger Håkan Sköld.

Misstänks man för ett allvarligt brott kan man av en domstol häktas i väntan på att brottet utreds och betraktas då av samhället som oskyldig. I Mariestad finns 30 platser som nästan alltid är fulla, säger kriminalvårdsinspektör Håkan Sköld.

Det förväntas att anhöriga och vänner ska hjälpa till med livet utanför så länge, allt från avbetalning på TVn till att ta hand om djur på gården. Annars får advokat eller kriminalvård efter bästa förmåga se till andra andra myndigheter hjälper till under häktestiden.

– Har man restriktioner så är det väldigt svårt att nå nära och kära och då är det många gånger advokaten som hjälper till att få information till de som finns utanför som kan hjälpa till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".