Anni Hindochas make greps i London i december 2010, misstänkt för mordet. Foto: Dominic Lipinski/Scanpix
Mariestad / London

Besked i dag om utlämning av Hindochas misstänkte mördare

I dag väntas brittisk domstol besluta om den man som är misstänkt för att ha mördat Mariestadstjejen Anni Hindocha kommer att utlämnas till Sydafrika.

Anni Hindocha mördades under sin smekmånad i Sydafrika 2010 och det är hennes make som är den misstänkte i England. Över två och ett halvt år senare sitter alltså Annis misstänkte mördare fortfarande kvar i England.

Mannen har tidigare inte kunnat utlämnas på grund av psykisk ohälsa men under onsdagen väntas alltså en domstol slå fast om mannen är tillräckligt frisk för att kunna genomgå en rättegång i Sydafrika.

FALLET HINDOCHA | DETTA HAR HÄNT

15 november 2010: Anni Hindocha från Mariestad rapporteras ha blivit mördad under sin smekmånad i Kapstaden. Dådet skedde efter att parets taxi blivit kapad.

16 november 2010: Polisen uppger att de är säkra på vem som utförde dådet och söker en person.

8 december 2010: Annis make grips i London misstänkt för inblandning i mordet. Detta efter förhör i rätten av taxi-chauffören som påstår att maken beställt dådet. Chauffören döms till 18 års fängelse för inblandning.

8 februari 2011: Brittisk domstol ska ta beslut om en eventuell utlämning av maken till Sydafrika, men maken uteblir från rättegången. Hans advokater menar att han är kliniskt deprimerad och lider av posttraumatisk stress.

10 augusti 2011: Domstol beslutar att maken kan utlämnas till Sydafrika. Inrikesminister Theresa May har sista ordet. Men beslutet överklagas och maken blir kvar i England på grund av sitt sviktande psykiska hälsa.

4 juli 2013: Anni Hindochas make, nu 33 år gammal, är fortfarande kvar i London på grund av sitt psykiska tillstånd. Ännu en rättegång hålls i ärendet för att bedöma mannens psykiska tillstånd och utreda om han kan utvisas från England.

24 juli 2013: Brittisk domstol gör bedömningen att den 33-årige mannen, som misstänks för att ha lejt tre personer att mörda sin fru under deras smekmånad 2010, är i sådant skick att han kan utlämnas till Sydafrika.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".