1 av 2
Max Friberg. Foto: Ferry Hernodh / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Max Friberg är på god väg att bli NHL-spelare. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix.
Ishockey

Max Friberg redo att kämpa för en plats i NHL och Anaheim Ducks

Max Friberg positiv trots ovisst läge om hösten, NHL och Anaheim Ducks
5:01 min

Under slutet av den förra säsongen skickades den Skövde IK-fostrade hockeyspelaren Max Friberg över till USA av NHL-klubben Anaheim Ducks. Inte för spel med Anaheim utan till klubbens farmarlag Norfolk. Men i år är Friberg redo att kämpa för en plats i NHL-laget.

P4 Skaraborg möter Max Friberg för ett samtal när han är hemma i Skövde över sommaren. Det är såklart skönt att få en lugn stund för att umgås med kompisar och familj, men att hålla sig borta helt från träningen är uteslutet.

-- Jag tränar på egenhand. Sen lät Skövde IK mig vara med på deras försäsongsträning. Jag hoppas även kunna vara med när dom går på is.

Vad har ni tränat?
Dels vanlig löpning och styrketräning. Sen har vi även vart lita andra insalg av Kung Fu-träning Wushu kallas de. Vi har förmodligen hårdnat till lite allihopa.

Hur var det att spela i AHL?
Det var roligt. Våran säsong hade ett ganska tråkigt slut med Timrå. Så det kändes som ett sätt att förbättra säsongen lite. Det kändes nyttigt och bra för mig.

Hur skiljde sig spelet i elitserien med det amerikanska spelet?
Lite tätare, lite tuffare och lite snabbare. Men kanske inte lika mycket kontroll över pucken. En rolig spelform, som jag hoppas ska passa mig bra.

Svårt att anpassa sig?
– Ja, lite grann. Men man kommer väl in i det mer och mer.

Hårdare attityd i AHL eller?
Ja, den var ju lite tuffare. Jag tror vi hade slagsmål i varenda match där. Man måste förbereda sig både mentalt och fysikt att det kan bli lite tuffare.

Då kanske du kan ha nytta av Kung FU träningen?
– Jag hoppas väl det. Man får ju inte sparkas men man vet ju aldrig. Blir det att man hamnar i något slagsmål kanske man har nytta av det.

Du var nyligen över och träffade Anaheim, vad sa dem?
– De kändes ganska positiva. Vi hade lite fystester som dom tyckte såg bra ut. De gav mig lite motivation inför sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".