1 av 5
Varannan person i åldern 18-65 år besöker något av landets museer på semestern och i år väntas det bli fler besökare till fästningsmuseet i Karlsborg. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 5
Oskar Daggberg guidar turisterna inne i Karlsborgs Fästning och därefter brukar de besöka museet. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 5
Det är inte ovanligt att före detta försvarsanställda eller de som gjort lumpen i Karlsborg besöker museet tillsammans med familjen, som här med David och Sara med pappa Tommy Olsson från Lilla Edet utanför Trollhättan. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
4 av 5
Nadia Eriksson märker att det kommer fler besökare till fästningsmusuet i sommar. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
5 av 5
På sommaren har man mer tid och är mer avslappnad när man besöker museer, tycker paret Arne Karlsson och Petra Olsson från Ljungby. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Karlsborg

Fästningsmuseet i Karlsborg får fler besökare

3:12 min

Varannan person i åldern 18-65 år besöker något av landets museer på semestern, enligt Riksförbundet Sveriges museer och Riksutställningar. På fästningsmuséet i Karlsborg ser man i år en ökning av antalet besökare.

Kanoner som eldas på låtsas och mörka vallgångar är det som besökarna brukar se och höra på Karlsborgs fästning under guidade sommarturer.
– De nya turerna i år har lockat många besökare och när de vill veta mera brukar de besöka annat här i Fästningen, så det blir som en ”boost”, säger guiden Oskar Daggberg som vandrar igenom vallar och kanoner inne i den tvåhundraåriga konstruktionen. 

Han guidar ett fyrtiotal besökare från hela Sverige som gärna tar en runda i fästningsmuseet efter att ha vandrat genom vallarna.

Fästningsmuseet
Det 50-åriga fästningsmuseet i Karlsborg attraherar över 28 000 besökare årligen och har som huvudtema svensk militärhistoria. 
Den största gruppen besökare kommer in med så kallade ”kombo-biljetter” där entrén till muséet ingår utöver vandringen i fästningen, förklarar Nadia Eriksson som har jobbat på muséet i över 20 år.
– Turister vill gärna köpa ett paket, vi har diverse populära utställningar som till exempel ”Arméförbandet”, ”Afghanistan” eller ”Funkis glas”, säger Nadia Eriksson.
Trots att antal besökare minskade med cirka två procent förra året, väntar man fler besökare nu i år. 
– Vi känner i år att det verkligen har ökat och vi får se senare i augusti, upplyser Nadia Eriksson. 

"Militärfamiljer"
Bland besökargruppen hittar man även en egenartad grupp, före detta anställda inom militären  eller de som gjort lumpen och som hittar vägen tillbaka till Karlsborg.
– När jag gjorde lumpen lovade jag att komma tillbaka och besöka fästningen men det tog mig äntligen 30 år att komma hit igen och det är väldigt spännande, mycket är sig likt, säger Tommy Olsson från Lilla Edet utanför Trollhättan som besöker fästningsmuseet tillsammans med barnen David och Sara. 

Semestertider
På semestern har de flesta tid att resa och besöka platserna.
– Man har mer tid på sommaren för att besöka museerna, eftersom man är mer avslappnad säger Arne Karlsson från Ljungby som besöker fästningsmuseet med sambon Petra Olsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista