Eva Couchér anmäler sonens förskola till Skolinspektionen efter att han nekats plats där i sommar. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Essunga

Pojke med särskilda behov nekas plats på förskola

1:35 min

Trots att både psykolog och logoped intygar att förskolan är viktig för Eva Couchérs femåriga fostersons utveckling, säger Essunga kommun att han inte får vara på förskolan över huvud taget i sommar. Eva Couchér tycker att det är diskriminering, och hon har nu gjort en anmälan till Skolinspektionen.

– Han får ett positivt utvecklingsbehov tillgodosett i förskolegruppen, vilket medför att han också mår bättre i familjehemmet...

Eva Couchér läser upp ett utdrag ur intyget från psykologen på BUP.

– Mer tydligt kan det ju inte vara, säger hon.

I psykologens intyg står det att pojken mår bättre när han får gå till förskolan. Där får han samspela med andra barn och hans språk utvecklas i högre grad. Men han har inte fått mer än femton timmars barnomsorg i veckan och under sommaren får han inte komma dit alls. Något som påverkar honom väldigt negativt.

– Då bryter han ihop, han blir ledsen och orolig. Han sover oroligt på natten och äter dåligt. Han mår allmänt jättedåligt psykiskt, säger Eva Couchér.

Fosterfamiljen har försökt få förskolan och kommunen att lyssna, men ingenting har hjälpt. Det har gjort att de nu gjort en anmälan till Skolinspektionen för att något ska hända. Hon har inte fått något svar på varför de inte kan få fler timmar, men tror att det handlar om att förskolan tycker att de kan ta hand om honom själva.

– De säger att "Du går ju hemma, ni är ju hemma". Men det har inte med saker att göra. Han är i behov av det och enligt lagen ska han ju få mer tid på dagis om det krävs. Detta är diskriminering de håller på med.

Essunga kommun har erbjudits att kommentera fallet men har avböjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista