Marijuana. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skaraborg

Beslag av marijuana ökar dramatiskt i Skaraborg

1:27 min

Polisen har i år beslagtagit 2,2 kilo marijuana i Skaraborg under våren. Det är en ökning på nästan 40 procent jämfört med samma period förra året.

– Det är väl så att de sista två åren tycker jag väl mig märka att marijuana blivit populärare, vi får in fler tips från allmänheten och så, säger Jan-Ove Fröberg på narkotikaroteln i Skaraborg som menar att det är att betrakta som en ökande trend.

Påsarna på polisstationen rymmer inte så mycket, även om det ser så ut. För att bli dömd för grovt narkotikabrott ska man inneha runt fem kilo marijuana. Förut räckte det med mindre än hälften för att få en sådan dom, som kan ge uppemot två års fängelse.

Vanligare med odlingar
Jan-Ove Fröberg tror också att det blir allt vanligare att man odlar marijuana själv. I våras gjorde polisen ett tillslag mot en lägenhet i Skövde där hittade ett drygt kilo av drogen som odlades.

– Man hade installerat värmefläktar och värmelampor som säkert kostade mycket pengar. Där odlade man löpande och det hade nog pågått en längre tid, säger han.

Man har även sett att drogen khat dykt upp i Skaraborg. Förra året gjorde man ett beslag på 200 kilo av drogen utanför Mariestad och även i år har man gjort ett tillslag.

– Den har dykt upp i Sverige under senare år lite då och då, men väldigt sällan i Skaraborg. Man gjorde ett beslag på E20 vid Mariestad på runt 105 kilo. Det är anmärkningsvärt mycket såklart, säger Jan-Ove Fröberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista